Typické maďarské recepty

Maďarsko bylo, je a bude známé díky kvalitě a hojnosti pokrmů, stejně jako svým tradičním kořením. Abyste ochutnali některý z typických pokrmů, nemusíte vůbec chodit daleko. Recepty jsou nejen chutné, ale také originální a plné tradičních ingrediencí. Jedním z hlavních prvků maďarských pokrmů je koření – zejména paprika, která je známá svou sytou červenou barvou a jemně pálivou chutí. Maďarská paprika se využívá jak v omáčkách, tak v polívkách, aby jim dodala nezaměnitelnou chuť.

Maďarská kuchyně se může pochlubit skutečně širokou škálou národních i regionálních pokrmů. Typická maďarská jídla můžete ochutnat nejen během tradičních maďarských festivalů nebo v drahých restauracích, ale i u sebe doma. Můžete začít třeba chlebem – jednoho přísloví, které říká, že jídlo bez chleba není jídlo, třeba budete toho samého názoru.

Maďarské recepty se neobejdou bez koření

Jedním z nejtypičtějších maďarských koření je již zmíněná maďarská paprika. Vyrábí se mletím sušených paprik a existuje v různých verzích – sladká (edés), pálivá (csípós), a i uzená. Paprika je nejen velmi chutná, ale také bohatá na vitamíny. Další běžné maďarské koření jsou kmín, česnek, cibule, majoránka, pepř a kopr.

Maďarská jídla a speciality

Mezi typická maďarská jídla, které stojí za to ochutnat alespoň jednou za život, patří:

1. Maďarský guláš

Existují různé recepty na maďarský guláš, protože je jedním z nejznámějších maďarských receptů. Tato hustá „polévka“ s dušeným masem (nejčastěji hovězím), cibulí, paprikou, česnekem a dalším kořením si jistě brzy najde své místo i ve vašem jídelníčku. Pokud rádi experimentujete, lze vyzkoušet více variant – například s vepřovým nebo kuřecím masem.

Maďarský guláš | Horyko.cz

Foto: https://www.google.com/imgres?q=Ma%C4%8Farsk%C3%BD%20gul%C3%A1%C5%A1&imgurl=https%3A%2F%2Fcdn.administrace

Recept může být doplněn o suroviny, které vám chutnají, fantasii se meze nekladou. Recepty na maďarský guláš jsou sice různé, ale v žádném základu nesmí chybět bohatá porce maďarské papriky, která dodává tomuto jídlu výraznou chuť a barvu.

2. Halászlé

Halászlé neboli rybí polévka je nejlepší volbou zejména pro rybáře. Pokrm je prý velmi oblíbený kolem Dunaje a Tisy, kde se často připravuje z kapra nebo sumce, a zejména k polévce podávají brambory nebo nudle. Kromě ryby je potřeba sehnat rajčata, cibuli, mletou papriku, česnek, zakysanou smetanu a feferonky. Nejlepším obdobím pro konzumaci Halászlé je podzim a zima, kdy vás krásně zahřeje.

Halászlé | Horyko.cz

Foto: https://www.google.com/imgreshalaszle

3. Perkelt

Perkelt se řadí mezi tradiční dušené maso, které se velmi podobá guláši, ale obsahuje mnohem menší množství tekutin. Jídlo je připravováno z hovězího, vepřového nebo skopového masa. Ani v tomto případě nesmí chybět maďarská paprika a další koření (jako je černé mleté koření). Jako příloha se podává například rýže nebo těstoviny.

Perkelt | Horyko.cz

Foto: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fkuchynelidlu.cz%2Frecept%2Fveprovy-perkelt-se-susenymi-rajcaty

4. Lángos

Málokdo ví, že langoše jsou původem maďarské smažené placky z kynutého těsta. A upřímně, kdo by nemiloval teplý langoš s trochou ketchupu a sýru? Maďarské Lángose se však značně liší od těch stánkových. Prakticky se jedná o tradiční chléb, který se smaží do zlatova. Obvykle se podává s česnekem, sýrem, zakysanou smetanou a šunkou. Pokrm je ideální v letních měsících a najít jej můžete na maďarských trzích.

Lángos | Horyko.cz

Foto: https://www.google.com/imgres?q=L%C3%A1ngos&imgurl=https%3A%2F%2Fhungrytwotravel.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F07%2Fbest-langos

5. Dobos Torta

Na závěr nesmí chybět tradiční maďarský dezert. Dobos Torta je známý jako vícevrstevný čokoládový dort s karamelovým vrškem, který byla poprvé připraven v roce 1885 cukrářem Józsefem C. Dobosem, po kterém je dezert pojmenován. Jednotlivé vrstvy korpusu a krému nejsou silné a bohatá chuť dělá z Dobos Torta jedinečný sladký zážitek.

Dobos Torta | Horyko.cz

Foto: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.sussvelem.com

Maďarské speciality recepty: Co si doma připravit?

Pro přípravu typických maďarských jídel nemusíte cestovat až do Maďarska. S těmito recepty si můžete vytvořit autentickou maďarskou atmosféru přímo ve své kuchyni:

Maďarský guláš recept

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 polévkové lžíce maďarské papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 zelená paprika
  • Trocha oleje na podlití
  • 2 rajčata
  • Sůl a pepř
  • Podle chuti kmín a majoránka

Postup:

Začneme tím, že nakrájíme maso na kostky a cibuli najemno. V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, kterou smažíme do zlatova. Následně přidáme nakrájené maso a restujeme, dokud nezíská hnědou barvu. Poté vmícháme pepř a sůl, přidáme maďarskou papriku a další koření a dusíme cca 30 minut. Podlijeme vodou, přisypeme česnek, papriku a rajčata a necháme pomalu dusit (asi 2,5 hodiny), dokud maso nezměkne. Nezapomínejte směs občas promíchat.

Z hrnce po uplynutí doby vyjmeme nerozvařenou zeleninu a tekutiny, abyste mohli vše rozmixovat. Takto vám vznikne trochu hustší omáčka, kterou dáme zpět do hrnce. Pokud ještě guláš není tak akorát hustý, guláš vaříme bez poklice dalších 10-15 minut, aby se tekutina zredukovala. Pokrm podáváme s pažitkou, cibulí a chlebem, nebo podle chuti.

Shrnutí

Maďarská jídla nabízí mnoho chutí a vůní, které si zaslouží, aby byly prozkoumány. Ponořte se do světa maďarských receptů a ochutnejte ty nejlepší speciality této unikátní kuchyně. S maďarskou paprikou a dalším vynikajícím kořením si přinesete kousek Maďarska přímo do svého domova.