Historie a původ maďarského koření

Gastronomická historie Maďarska je opravdu rozmanitá, a především hluboce zakořeněná v rozmanitých kulturách a mnohdy je součástí i historických událostí. Maďarská kuchyně, jako mnoho dalších, se vyvíjela po staletí. I přes tento fakt si ponechala svůj osobitý ráz a tradice, které dokázaly značně ovlivnit západní i východní hranice. Maďarské koření, zejména maďarská paprika, nejenže přidává barvu a chuť, ale také symbolizuje kulturní bohatství a kulinářskou tradici země.

Původ papriky a její cesta do Maďarska

Typická maďarská jídla jsou známá tím, že obsahují červenou papriku. Nicméně Maďarští kuchaři měli vždy k dispozici jen ty nejlepší potraviny, mezi které se řadí především maso z volů, telat, vepřů nebo skopců. Často se do jídel používalo maso i z krocanů, kuřat, kachen nebo hus, ale výjimku netvořila ani zvěřina! Maďarská jídla se nikdy neobešla ani různých druhů zeleniny a chutného ovoce.

Nicméně, jako hlavní maďarské koření vždy zůstává segedínská paprika. Maďarská paprika si dobyla věhlas po celém světě a je oceňována především díky svému zbarvení. Paprika ale z počátku nebyla pěstována v této zemi jako koření, ale spíše byla okrasnou rostlinou šlechtických zámků. V 16. století však přišla velká změna. K dnešní odrůdě se místní dopracovali i díky pečlivému zkoumání jiných druhů paprik, způsobů jejich zpracování a uchovávání, což vedle ke vzniku červené papriky, jak ji známe dnes.

Původ papriky a její cesta do Maďarska | Horyko.cz

Foto: https://unsplash.com/photos/assorted-color-powders-lzfk5IMVpgo 

Červená paprika koření se dnes prodává na mnoha místech a jen málokdy jde o pravé maďarské koření. Ale pokud patříte mezi labužníky, jistě oceníte, že experimentování se sušením a mletím přineslo širokou škálu druhů paprikového koření, které se liší svou chutí, barvou i pálivostí!

Druhy maďarské papriky

Maďarská paprika není jen jedna, vždy se šlechtilo a zasahovalo do genů rostlin. Tyto zásahy nám ale přinesly různé odrůdy, které se liší pálivostí a chutí. Mezi nejznámější druhy patří:

  • Édes Paprika – jedná se o sladkou papriku s jemnou chutí a intenzivní červenou barvou. Tento druh maďarské papriky dodává pokrmům barvu a sladkou chuť.
  • Félédes Paprika – paprika je polosladká a má pouze mírnou pálivost. Představuje skvělou volbu pro ty, kteří chtějí uvařit pikantnější pokrmy, aniž by otestovali, jakou pálivost snesou.
  • Rózsa – má světle červenou a žlutavou barvu, proto dokáže pokrmům poskytnout jedinečné barvy.
  • Erós – pokud hledáte papriku koření, které už opravdu má pálivou sílu, pak je to tento druh. Je mnohem pálivější než ostatní druhy, a proto jej používejte jen v malém množství.

Typická maďarská paprika

Koření paprika je nedílnou součástí maďarské gastronomie. Typická maďarská jídla jako je guláš, Paprikas csírke, Halászlé nebo Lecsó, využívají toto koření. Díky příznivému a jedinečnému klimatu byla maďarská paprika tak oblíbená, že se stala součástí i jiných kulturních jídel. Autentická maďarská paprika nemá kouřovou chuť jako ta španělská, a je celkově jemnější než chilli.

Kromě toho maďarská paprika nabízí spoustu zdravotních výhod – jako je zlepšení zraku nebo snížení zánětu. Samotná rostlina je plná vitamínu C, proto je dobré jíst pepř z paprikových produktů, zejména v zimním období.

Význam papriky v maďarské kultuře

Červená paprika koření má v Maďarsku nejen kulinářský význam, ale je také symbolem národní identity. Místní obyvatelé používají papriku i jako dekoraci, kdy je ve svazcích suší na slunci a pak je rozvěsí v kuchyni. Paprika je i důležitým produktem pro export, a proto hraje klíčovou roli v maďarském hospodářství.

Význam papriky v maďarské kultuře | Horyko.cz
Foto: https://unsplash.com/photos/red-spices-on-blue-bowl-with-peppers-scattered-on-table-36g2WADarDk

Dokonce se můžete podívat i na některý z místních festivalů na počest papriky, kde se slaví její význam a celkově i maďarská kuchyně. Během těchto festivalů je možné ochutnat různé druhy paprikových pokrmů a zakoupit si tradiční maďarské koření.

Shrnutí

Není pochyb o tom, že maďarská paprika je jedinečnou součástí maďarské kuchyně, která ovlivnila nejen tradiční jídla, ale i samotnou kulturu a identitu země. Díky své rozmanitosti a všestrannosti si paprika našla své místo v každodenním životě místních obyvatel a stala se tak symbolem, který spojuje kulinářské umění s historií a tradicemi. Když se příště setkáte s tradičními maďarskými pokrmy, nezapomeňte ocenit jedinečnou chuť a barvu, kterou jim dává právě červená paprika koření – skutečný klenot maďarského kulinářského dědictví.